Ashtanga Yoga

Triang Mukha Eka Pada Paschimottanasana

Privé lessen Ashtanga yoga

Wat is Ashtanga Yoga?

Je hebt mogelijk al veel verschillende verhalen gehoord over Ashtanga yoga. Wat mensen vaak niet weten is dat het veel meer inhoud dan enkel een reeks van poses. Ashtanga is Sanskriet en is opgebouwd uit 2 woorden, namelijk astau (8) en anga (ledemaat). Ashtanga bestaat dus uit 8 ‘ledematen’, beter gezegd het 8-voudig pad:

– Yama (morele discipline)
– Niyama (zelf observatie)
– Asana (fysieke houdingen)
– Pranayama (controle van de ademhaling)
– Pratyahara (terugtrekking van de zintuigen)
– Dharana (concentratie)
– Dyana (meditatie)
– Samadhi (gelukzaligheid, verbondenheid en verlichting)

Asana’s zijn dus slechts een onderdeel van Ashtanga, maar is wel meestal de eerste kennismaking met Ashtanga voor velen onder ons (waaronder ikzelf). Er zijn maar liefst 6 series met elk zo’n 40 poses, en logischer wijze begin je met de eerste (Primary series).
Alle series zijn zeer logisch opgebouwd en de ene pose opent voor de andere pose. Door vinyasa’s link je de ene pose aan de andere en door deze dynamische flow vormen de houdingen samen een doorstromend geheel.

Oorsprong van Ashtanga Yoga

De term Ashtanga werd voor het eerst gebruikt door Patanjali (een oude Indiase wijze) in de door hem beschreven Yoga Sutra’s. Hierin worden de 8 paden uiteengezet om onze ware aard te erkennen.
In 1927 woonde Sri K. Pattabhi Jois op 12 jarige leeftijd een lezing en demonstratie van Sri. T. Krishnamacharya bij, waarna hij nog 25 jaar bij Krishnamacharya les volgde. In 1929 liep hij weg van huis naar Mysore om er Sanskriet te gaan studeren en in 1948 richtte hij er het Ashtanga Yoga Research Institue op.
Tijdens zijn periode met Krishnamacharya bestuurden ze samen het manuscript Yoga Korunta (500 – 1500 vc) dat Ashtanga Yoga beschreef, een systeem dat meer dan 5.000 jaar oud zou zijn. Zij hebben de series verder uitgewerkt tot hoe wij ze nu kennen.
De Belg Andre Van Lysbeth bracht in 1964 twee maanden door bij Pattabhi Jois, waar hij de houdingen van primary en intermediate series aangeleerd kreeg. 5 jaar later publiceerde hij het boek J’apprends le Yoga, wat later in het Engels vertaald werd naar Yoga Self-Taught. Door deze vertaling kwam de westerse wereld voor het eerst in contact met Ashtanga Yoga.

Voor wie is Ashtanga Yoga?

Ashtanga Yoga is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet veel kracht en/of een goede uithouding te hebben noch lenig te zijn, dit bouw je allemaal mettertijd op. Je loopt ook geen marathon zonder oefening!
Leeftijd mag ook geen belemmering zijn. Ik ken een fantastische yogini van 77 jaar die elke dag naar de Mysore-les in AntwerpYoga komt.
Het is ook logisch dat je niet alle poses telkens van het begin kan. Er zijn voor elke pose genoeg optie.
Het enige wat je nodig hebt is een yogamat en een open geest.

Wat mag je verwachten van een privé les en wat kost het?

De originele manier van het aanleren van Ashtanga Yoga is one on one: enkel leerling en student dus. Door deze persoonlijke begeleiding krijg je de volledige aandacht van de leraar, en wordt je individueel geholpen met het verdiepen van je practice.
Dit kan je bijgevolg ook verwachten van privé lessen. Hierin zullen we samen op jouw tempo de serie stelselmatig opbouwen. Je zal zeker niet vanaf dag één de volledige serie doorlopen.

Prijs voor persoonlijke begeleiding: € 60 / uur

%d bloggers liken dit: